Używamy plików cookie!
Oto zasady prywatności, którymi się kierujemy: Polityka Prywatności. Ważne informacje znajdziesz też w Regulaminie.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak wyłączyć pliki cookies, możesz kliknąć tu.
Accept
Wiadomości SzczecinWiadomości Szczecin
  • Biznes / Finanse
  • Kultura / Ludzie
  • Nauka / Technologie
  • Polityka / Społeczeństwo
  • Zdrowie / Styl życia
  • Praca Szczecin
Reading: Polski wynalazek zapewni wyższą wartość odżywczą produktom wegańskim
Share
Notification Show More
Latest News
Rzecznicy Prasowi: Nowe Możliwości Współpracy Policji i Komorników
Polityka / Społeczeństwo
Rozstanie Ryszarda Wasiłka z PGE: Koniec współpracy po 3 latach
Biznes / Finanse
Ochrona dziedzictwa kulturowego: Tor Wodny Szczecin-Świnoujście w Parlamencie Europejskim
Biznes / Finanse
Kino na Obcasach”: Multikino powraca z cyklem w kwietniu
Kultura / Ludzie
Podniesienie kwalifikacji pielęgniarek i położnych – klucz do poprawy bezpieczeństwa pacjentów w Polsce
Zdrowie / Styl życia
Aa
Wiadomości SzczecinWiadomości Szczecin
Aa
Follow US
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Wiadomości Szczecin > Blog > Nauka / Technologie > Polski wynalazek zapewni wyższą wartość odżywczą produktom wegańskim
Nauka / Technologie

Polski wynalazek zapewni wyższą wartość odżywczą produktom wegańskim

Wiadomości Szczecin
Last updated: 2023/02/11 at 7:30 AM
Wiadomości Szczecin
Share
2 Min Read
SHARE

Pomysł wykorzystania makuchów do opracowywania bioaktywnych fermentowanych wegańskich produktów spożywczych narodził się w zespole dr. inż. Łukasza Łopusiewicza z Wydziału Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie. Naukowcy rozpoczęli projekt o nazwie ProBioVege.

Jest on finansowany w ramach konkursu Lider XI Narodowego Centrum Badań i Rozwoju, a jego celem jest opracowanie receptur fermentowanej, bioaktywnej żywności funkcjonalnej oraz dodatków do żywności. Są to m.in. wegańskie jogurty, kefiry i napoje typu „mlek roślinnych”. Wszystkie one powstają na bazie makuchów, czyli pozostałości po tłoczeniu nasion wybranych roślin oleistych: lnu, amarantusa, czarnuszki, wiesiołka, słonecznika, sezamu, lnianki czy konopi. Poza makuchami zawierają w sobie mieszane kultury bakteryjne (jogurtowe i kefirowe) oraz wyselekcjonowane szczepy probiotyczne.
ZERO WARTE I ZDROWIE W JEDNYM

„Jest to duży, trzyletni projekt rozwoju roślinnej żywności fermentowanej będącej alternatywą dla nabiału – mówi w rozmowie z PAP dr Łopusiewicz. – Jest zgodny w ideą zero waste i założeniami Zielonego Ładu. Obecnie prawie wszelkie tego typu odpady się marnują. My szukamy dla nich różnorodnych zastosowań, ponieważ nadal jest to cenny produkt; ma wysoką wartość odżywczą i zawiera dużo korzystnych dla zdrowia substancji. Jest jedynie pozbawiony oleju”.

Jak tłumaczy naukowiec, ProBioVege jest także odpowiedzią na rosnące zainteresowanie produktami wegetariańskimi, wegańskimi, bezglutenowymi, bezlaktozowymi i bezcukrowymi, które w ostatnich latach stale rośnie. Obecnie żywność tego typu bywa jednak marnej jakości: ma dużą zawartość cukru, za to niską wartość odżywczą. Produkty opracowywane przez zespół z ZUT są jej przeciwieństwem: cechują się bardzo wysoką zawartością składników bioaktywnych, błonnika oraz zawierają dobroczynną mikroflorę.

Więcej na https://bit.ly/3Jr6Wnk

Źródło informacji: Nauka w Polsce


Źródło wiadomości: pap-mediaroom.pl

You Might Also Like

Rycerz Grunwaldu: w poszukiwaniu odpowiedzi genetycznych

Genetyk: nie można wykluczyć, że uda się zidentyfikować któregoś z rycerzy spod Grunwaldu

Kombucha może być źródłem fluoru w diecie, więc trzeba uważać ze spożyciem

GlobalLogic IoT Lab umożliwi studentom Politechniki Koszalińskiej skok w technologię przyszłości

Transport, jakiego jeszcze nie było

TAGGED: Nauka, Technologie, żywność

Sign Up For Daily Newsletter

Be keep up! Get the latest breaking news delivered straight to your inbox.
By signing up, you agree to our Terms of Use and acknowledge the data practices in our Privacy Policy. You may unsubscribe at any time.
Wiadomości Szczecin 11 lutego 2023
Share this Article
Facebook Twitter Copy Link Print
Share
Previous Article MEGARON SA (2/2023) Informacja poufna – zawarcie umowy kredytowej
Next Article POLICE SA (2/2023) Informacja o wstępnych skonsolidowanych wolumenach produkcyjnych Grupy Azoty Zakłady Chemiczne „Police” S.A. w styczniu 2023 roku .
Leave a comment Leave a comment

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozostań z nami w kontakcie

1 Followers Like
1 Followers Follow
1 Followers Pin
1 Followers Follow
1 Subscribers Subscribe
1 Followers Follow

Najnowsze artykuły

Rzecznicy Prasowi: Nowe Możliwości Współpracy Policji i Komorników
Polityka / Społeczeństwo 30 marca 2023
Rozstanie Ryszarda Wasiłka z PGE: Koniec współpracy po 3 latach
Biznes / Finanse 29 marca 2023
Ochrona dziedzictwa kulturowego: Tor Wodny Szczecin-Świnoujście w Parlamencie Europejskim
Biznes / Finanse 29 marca 2023
Kino na Obcasach”: Multikino powraca z cyklem w kwietniu
Kultura / Ludzie 28 marca 2023

SZCZECIN WIADOMOŚCI

Regionalny serwis informacyjny

 

ZP20 Piotr Markowski

Al. Komisji Edukacji Narodowej 36 / 112B
02-797 Warszawa

+48 733 644 002   |   office@zp20.pl

Kategorie

  • Biznes / Finanse
  • Kultura / Ludzie
  • Nauka / Technologie
  • Polityka / Społeczeństwo
  • Zdrowie / Styl życia
  • Praca Szczecin

Informacje prawne

  • Obowiązek informacyjny RODO
  • Polityka Prywatności
  • Regulamin serwisu

Najnowsze artykuły

Rzecznicy Prasowi: Nowe Możliwości Współpracy Policji i Komorników
Polityka / Społeczeństwo
Rozstanie Ryszarda Wasiłka z PGE: Koniec współpracy po 3 latach
Biznes / Finanse
Wiadomości SzczecinWiadomości Szczecin
Follow US

© 2023 Szczecin Wiadomości. ZP20 Piotr Markowski

A może się zapiszesz?

Nie przegap żadnej informacji i dołącz do naszego newslettera!

Zero spamu. Wypiszesz się kiedy zechcesz.

Removed from reading list

Undo
Welcome Back!

Sign in to your account

Lost your password?